Visdomstænder

Hvad skal vi mennesker egentlig med vores visdomstænder. Hvorfor er det ikke alle der får dem, og hvorfor bliver de til besvær for mange mennesker?

Herunder kan du læse mere om disse særlige tænder men også blive klogere på hvordan, du kan komme af med dem.

Hvornår får man visdomstænder

Du kan typisk forvente at få visdomstænder omkring 20 års alderen, hvis de da overhovedet kommer. For det er nemlig ikke os alle der får visdomstænder.

Der er nogle, der får alle fire visdomstænder, så er der andre der får enkelte, og så er der dem, hvor der aldrig dukker skyggen af en visdomstand op i munden på.

Når vi begynder vores skolegang begynder vi som regel også udskiftningen af vores tænder. Fra mælketænder til blivende tænder. Men visdomstænderne dukker altså først op langt senere i livet. Når vi er blevet klogere og mere vise efter mange års skolegang. Deraf navnet visdomstand.

Fire visdomstænder

Vi mennesker er disponeret til at få i alt fire visdomstænder. Et sæt i henholdsvis overkæben og underkæben.De kan være synlige eller ligge skjult nede i kæben uden at bryde frem i årevis.

En visdomstand er reelt set ikke til megen nytte, men snarere et levn fra fortiden, hvor vores kæber var større og havde plads til flere tænder. Du kan derfor opleve, at der er meget lidt – eller slet ingen – plads til en visdomstand. Det kan give anledning problemer hvis visdomstanden insisterer på at tilkæmpe sig en plads bagerst i din tandrække og i sidste ende betyde, at den må fjernes.

Skjulte visdomstænder

Selv om du ikke kan se eller føle dine visdomstænder kan de faktisk godt i al ubemærkethed lave ravage og give problemer.

Det er derfor en ret god idé at din tandlæge kontrollerer disse med jævne mellemrum.

Fjernelse af visdomstand hos Dentis

Tandlæge Dennis Christensen kan fjerne langt de fleste visdomstænder uden problemer. Det foregår ved at der tages et røntgenbillede for at se, hvordan visdomstanden og dens rod ligger i kæben.

Herefter bliver du lokalbedøvet, hvorefter Dennis kan løsne, og trække visdomstanden ud. Nemt og uden de store smerter.

Nogle gange kan visdomstanden have en placering der gør det nødvendigt, at lave et mindre kirurgisk indgreb og operere visdomstanden ud.

Dette er lidt mere kompliceret, men med Dennis Christensens mere end 35 års erfaring, og store ekspertise inden for visdomsoperationer, er du i sikre hænder!

Fjernelse af visdomstand ved operation hos kirurg

Såfremt det er nødvendigt at foretage en operation for at fjerne visdomstanden, vil kæbekirurgen lokalbedøve dig og herefter lægge et snit for at skubbe tandkødet til side og dermed komme ned til kæbebenet.

I nogle tilfælde må kæbekirurgen fjerne lidt af kæbebenet for at få adgang til selve visdomstanden kunne trække den ud.

Såret lukkes til sidst med et par enkelte sting. Da der kun er tale om en lokalbedøvelse er du ved fuld bevidsthed under indgrebet.

Du skal ikke være fastende før operationen, ja faktisk du blive utilpas på grund af lavt blodsukker hvis du er det.

Fjernelse af alle fire visdomstænder

Skal du have alle dine visdomstænder trukket ud, så er det mindst ubehageligt for dig hvis det sker sidevis. Når vi fjerner visdomstænderne en side af gangen kan du tygge med den ikke-opererede side.

Efter et indgreb i en side hvor en eller flere visdomstænder er fjernet, er det vigtigt at tygge maden forsigtigt i den modsatte side og undgå at madrester samler sig i hullet/hullerne efter udtrækningen.

Smerter efter fjernelse af visdomstand

De fleste, der får fjernet en visdomstand, har lidt smerter efter indgrebet. Der kan også opstå en mindre hævelse i kæbeområdet og nogle gange kan der opstå misfarvning.

Det er sjældent, at det gør mere ondt end at almindelige smertestillende piller (som eksempelvis panodil) kan klare smerterne. Du bør tage piller mens lokalbedøvelsen stadig virker. På under en uge er generne typisk forsvundet.

Vedligeholdelse efter fjernelse af visdomtand

Hvis bakterier og madrester sætter sig i hullet hvor visdomstanden sad, kan du få en dårlig smag i munden. Det er derfor vigtigt med god mundhygiejne efter et sådant indgreb.

Du skal børste dine tænder, men uden tandpasta og ikke omkring hullet/såret. For at kunne holde dette område rent bør du skylle munden med det bakteriehæmmende middel klorhexidin mundskyllevæske 0,1 %, indtil stingene er fjernet hos tandlægen. Får du efterfølgende feber, smerter eller andre gener, bør du kontakte os.