Slip for smerter ved følsomme tandhalse

“Blottede” eller “følsomme” tandhalse er en tilstand, hvor tandkødet har trukket sig tilbage, hvilket efterlader tandhalsen ubeskyttet, som er stykket mellem tandkronen og dens rod.

Følsomme tandhalse kan give anledning til ubehagelige isninger i tænderne og for at forhindre yderligere skade, er det vigtigt, at du kontakter din tandlæge.

Årsager til følsomme tandhalse

De hyppigste årsager til følsomme tandhalse er:

 • Uhensigtsmæssig tandbørstning:
  Hvis du børster for hårdt eller med for store bevægelser, kan du risikere, at dit tandkød tager skade og trækker sig tilbage.

 • Tandkødsbetændelse eller paradentose:
  Hvis du får tandkødsbetændelse eller betændelse i den knogle, tandroden sidder fast i (paradentose), vil det kunne medføre følsomme tandhalse.

 • Tænderskæren:
  Følsomme tandhalse kan opstå, hvis du ofte skærer tænder i løbet af natten eller i anspændte situationer, da der kommer et stort pres på dine tænder.

 • Tandregulering:
  Har du fået foretaget en tandregulering, er der risiko for, at dine tandhalse er blevet blottet. Dette skyldes, at det ved tandreguleringer kan være vanskeligt at komme til med tandbørsten.

Symptomer på følsomme tandhalse

Det er ikke altid, at følsomme tandhalse giver symptomer. Oplever du symptomer, vil det være i form af øget overfølsomhed, også kaldet isninger. Det kommer typisk i forbindelse med:

 • Indtag af sukker- eller syreholdigt mad og drikke
 • Indtag af varme eller kolde mad- og drikkevarer
 • Kontakt med kold luft

Når du oplever symptomer på følsomme tandhalse, skyldes det, at tandbenet er blottet. Tandbenet har via små væskefyldte kanaler direkte adgang til tandens nerve, og det er kanalerne, der sender impulser ned til nerven, når tanden påvirkes udefra.

Isninger kan også skyldes begyndende caries, revner eller utætte fyldninger. Derfor er det vigtigt, at du kommer til eftersyn hos tandlægen, så problemet kan afdækkes og en eventuel behandling igangsættes.

Behandling mod følsomme tandhalse

Oplever du problemer med blottede tandhalse og øget overfølsomhed, kan vores dygtige tandlæger hos Dentis hjælpe dig. Via et grundigt tjek af dine tænder vurderer vi, hvilken behandling der er bedst for dig.

I nogle tilfælde behandler vi med fluorlak, men det andre gange kræver en plastfyldning, der kan beskytte den blottede tandhals samt sikre, der ikke sker yderligere slid på tanden.

Sådan kan du forebygge følsomme tandhalse

Oplever du begyndende tilbagetrækning af tandkødet, kan du forebygge følsomme tandhalse ved at gøre brug af en tandpasta specialudviklet til formålet. F.eks. Colgate Pro-Relief eller Sensodyne.

Det bedste er dog at rådføre dig med en af vores dygtige tandlæger. Sørger du for at komme til det rutinemæssige tjek, kan vi sammen forhindre eventuelle skader.