Caries

Huller i tænderne – også kaldet caries – er noget de fleste mennesker får. Der er imidlertid en række ting du selv kan gøre for at undgå dem

Huller i tænder opstår, når bakteriebelægningerne fra det du spiser og drikker får lov til at sidde på dine tænder. Her bliver sukker omdannet til syre og det nedbryder ganske enkelt substansen i dine tænder og så opstår problemet med huller i tænderne.

Det bedste våben mod huller i tænder

Du er selv det bedste middel mod huller i tænderne og dine våben er tandbørsten og tandtråden. En god mundhygiejne hvor du børster tænder mindst to gange om dagen og bruger tandtråd hyppigt nedsætter nemlig risikoen for caries betydeligt. Både for mælketænder og de blivende tænder.

Det næstbedste våben mod huller i tænder

De helt små syreangreb på tænderne er næsten umuligt for dig at mærke – især hvis de finder sted på tændernes sideflader. Men tandlægen kan opdage mange af disse begyndende huller i tide ved en grundig undersøgelse hvor der blandt andet kan bruges specielle røntgenoptagelser. Regelmæssige besøg hos tandlægen er dermed det næstbedste våben i din kamp mod huller i tænderne. Tandlægen kan også fortælle dig hvordan du passer bedst muligt på dine tænder i tiden mellem besøgene på klinikken.

Behandling af hul i en tand

Det er fortsat tilladt at bruge amalgam i de blivende tænder, men her på klinikken hvor vi følger udviklingen samt tænker på patienternes sundhed anvender vi ikke sølvamalgam.

I en ikke så fjern fortid anvendte alle tandlæger sølv – også kaldet amalgam – når en tand med hul skulle plomberes. Sølveamalgamet var billigt, men indeholdt desværre også kviksølv, som er et meget skadeligt tungmetal for kroppen. På vores klinik anvender vi udelukkende plast til fyldning af huller i tænder. Det er stærkt, har samme farve som den naturlige tand og er uskadeligt for kroppen.

Huller i tænder kan give andre tandskader

Undertiden kan en fyldning falde ud eller en tand kan knække ved ganske almindelig tygning. Det kan skyldes caries eller slidte sølvfyldninger. Sølvet som er presset ned i en tanden giver tit anledninger til spændinger i tanden, disse spændinger bliver meget større når man tygger på tanden. Når man har brugt tanden tilstrækkelig mange gange vil den til sidst knække.

Hvis hullet i tanden når ind til tandens nerve, kan du få en ganske voldsom tandpine. Den føles typisk som en dunkende smerte i takt med pulsen og er svær at lokalisere præcist. I sådan et tilfælde er der behov for en rodbehandling for at komme problemet til livs.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at ringe til os. Vi sidder klar ved telefonerne mandag til fredag mellem

Man 8.30 – 16
Tirs 9.30 – 17
Ons 8.30 – 16
Tors 8.30 – 16
Fre 8.30 – 14