Parodontose

Parodontose er en tandsygdom, der kan komme snigende over lang tid. Mange ved faktisk ikke, at de har parodontose før den er så fremskreden, at tænderne begynder at løsne sig eller endog falde ud

Nogle mennesker har lettere ved at få parodontose and andre, men det er det samme problem, som sætter gang i sygdommen. Nemlig de belægninger og bakterier der samler sig på og langs med tandkødsranden.

Bliver de ikke fjernet – enten af dig selv eller af os – kan de starte en betændelse i området ved at trænge ned langs tanden i tandkødslommen. Denne form for betændelsestilstand kalder man en tandkødsbetændelse og den kan let udvikle sig til parodontose, hvis den ikke bliver behandlet af en dygtig tandplejer.

Sådan opdages parodontose

Vi kan finde ud af om du har parodontose ved omhyggeligt at måle dybden på dine tandkødslommer omkring tænderne med en såkaldt pochedybdemåler. Vi kan også tage røntgenbilleder, som afslører et eventuelt svind af knoglen, der er karakteristisk ved parodontose.

Har du ingen parodontose men gode og sunde tandkødslommer, er dybden på tandkødslommerne mellem 0 og 3 mm. Er dybden på tandkødslommerne mellem 3 og 5 mm har du med stor sandsynlighed en begyndende parodontose, mens 5 til 7 mm kaldes for moderat parodontose. Er dine tandkødslommer dybere end 7 mm er din parodontose fremskreden og alvorlig.

Paradentose viser sig i alvorligst grad mellem tænderne og ved de bageste kindtænder. Det er ikke så underligt, da det er mest vanskelig at fjerne bakterieansamlingerne disse steder.

Hvad er parodontose

Paradentose gør dine tænder gradvis løsere. Det sker, ved at bakterierne ganske langsomt nedbryder kæbeknoglen og det væv, der støtter dine tænder og som er med til at holde dem fast i knoglen. Vævet, som derfor kaldes støttevæv, omfatter udover tandkødet de fibre, der er omkring tandrødderne og den omgivende knogle i kæben.

Jo mere fremskreden din parodontose er, jo større chance er der for at dine tænder sidder løst, flytter sig i tandrækken eller ganske enkelt falder ud. Det har givet parodontose tilnavnet ”De løse tænders sygdom”. Enkelte mennesker er disponerede for alvorlig parodontose på grund af sygdom og arvelige eller hormonelle faktorer. Sukkersyge er et eksempel herpå.

Har du parodontose

Udover jævnlige tandlægebesøg kan du også selv være på vagt med henblik på at opdage parodontose i tide. Her er nogle symptomer på begyndende tandkødsbetændelse og dermed parodontose.

  • Blødende tandkød når du børster tanderHævet tandkød
  • Ømt tandkød
  • Mørkerøde rander på dit tandkød på grund af betændelse
  • Dårlig ånde
  • Tænderne der begynder at løsne sig

Hold øje med disse symptomer, men sørg også for at komme jævnligt til rutinemæssige undersøgelser hos tandplejeren, så parodontosen kan blive opdaget og behandlet i tide.

Sådan behandler vi parodontose

Har vi fundet ud af at du har parodontose, gør vi to ting. Vi behandler sygdommen, og instruerer dig i hvad du selv kan gøre mod problemet i form af bedre mundhygiejne med tandbørstning, massage af tandkødet og brug af tandtråd/tandstikkere.

Vores parodontosebehandling indebærer, at dine tænder og tandkødslommer skal dybderenses for tandsten og skadelige bakterier og belægninger både over og under tandkødsranden.

Vi anvender blandt andet laser i vores parodontosebehandlinger, som har vist sig at have en utrolig god effekt på bakterierne som giver parodontose.

Laserbehandling af parodontose

Laserbehandling er særdeles effektiv til bekæmpelse af de skadelige bakterier dybt nede i tandkødslommerne, som er årsagen til parodontosen. Og så er det oven i købet smertefrit.

Vi fører skånsomt en laserstråle dybt ned i de syge tandkødslommer og dræber dermed bakterier og andre uønskede mikroorganismer. Er tandkødslommerne meget dybe og betændte, kan vi lægge en lokalbedøvelse under parodontosebehandlingen. Det kan også være, at du skal supplere parodontosebehandlingen med en antibiotikakur, for at tage de sidste rester af betændelsen.

Efter parodontosebehandlingen

Når vi har renset op efter parodontoseangrebet er det meget vigtigt, at du holder tænderne så rene som overhovedet muligt. Vi viser dig hvordan her på klinikken. Samtidig er det også vigtigt, at få tænderne tjekket med lidt kortere intervaller en normalt.

Kan parodontose kureres?

Er du disponeret for parodontose kan hverken vi eller du selv fjerne problemet helt og holdent. Du kan ikke blive helbredt i traditionel forstand. Men sammen kan vi forebygge og standse en yderligere udvikling af parodontose.