Rodbehandling
En tand består af mere end det, du ser med det blotte øje. For eksempel indeholder tanden nerver og blodkar. Nerverne giver følelse til tanden og blodet sørger for, at tanden kan holde sig levende. Er der problemer med disse kan en rodbehandling blive nødvendig – uanset om du er voksen eller barn
Den mest almindelige grund til at rodbehandle en tand, er huller i tænderne. Får du et dybt hul i tanden, kan bakterier komme ned til nerven og sætte gang i en betændelse.
Revner i tænder grundet gamle sølvfyldninger kan også lede bakterier ind til tandens nerve med betændelse til følge. Sker det, kan bakterier frit sprede sig fra din tandrode til kæbebenet omkring rodspidsen, og du kan risikere at få det, man kalder en rodspidsbetændelse. Den kan være smertefuld og bliver den ikke behandlet, kan den i mange tilfælde udvikle sig til en regulær tandbyld, som er et endnu værre problem.
Sådan foregår en rodbehandling
Inde i selve tanden er der en kanal, som består af blødt væv. Den kaldes nerven. Det er den, vi behandler ved en rodbehandling. Det foregår typisk på denne vis:
Først og fremmest lokalbedøver vi dig. Så fjerner vi det inficerede væv i nerven for at komme dine smerter og symptomer til livs. Det er et præcisionsarbejde for os tandlæger for det er vigtigt, at vi får alt vævet fjernet hele vejen ned til spidsen af tandroden.
Efter nogen tid skyller vi din tand og kanalen med et desinficerende middel og til sidst, når tanden er helt smertefri, fylder vi et materiale i kanalen for at forsegle den og forhindre vækst af bakterier i den. Denne del af rodbehandlingen kaldes en rodfyldning.
Efter rodbehandlingen er tanden klar til næste del af behandlingsplanen som eksempelvis kan være påsætningen af en tandkrone eller en plast fyldning.
Efter en rodbehandling
I tiden efter en din rodbehandling kan der forekomme lidt ubehag, som dog hurtigt forsvinder. Vi ser sjældent decideret smerter efter en rodbehandling. Hvis det er tilfældet kan smerterne i de fleste tilfælde tages med fx Panodil.