Tandpleje er derfor noget
af det vigtigste

hvis du ønsker at beholde dine tænder livet igennem.

Her finder du en række punkter der kan hjælpe dig godt på vej.
Har du spørgsmål eller er du i tvivl om noget, er du altid meget velkommen til at spørge os.

Du kender sikkert situationen.
Du står ved håndvasken og spytter ud efter at have børstet tænder. Men det du spytter ud har en rødlig farve på grund af blod i spyttet

Hvis tandkødet er ømt og ofte bløder, når du børster dine tænder, er det tegn på at du har en tandkødsbetændelse. Heldigvis er det noget, du selv kan få bugt med ved at børste dine tænder oftere og mere grundigt. Her på hjemmesiden kan du læse mere om effektiv tandbørstning af dine tænder.

Årsag til tandkød der bløder

Tandkød der bløder skyldes betændelse i tandkødet. Betændelsen opstår typisk ved at madrester og bakterier får lov til at sidde i tandkødsranden alt for lang tid uden at blive fjernet. Blødningen er desværre et tegn på, at din mundhygiejne ikke er god nok.

Fjerner du bakterier og madrester ved regelmæssig brug af tandbørste, tandtråd og tandstikker, kan du holde dit tandkød sundt og rent. Rygning og hyppigt indtagelse af mad og drikkevarer med højt sukkerindhold er andre medvirkende årsager til blødende tandkød.

Stop blødende tandkød

For at få et sundt tandkød, må du selv yde en indsats. En indsats der betyder at du børster dine tænder bedre, så bakterier og madrester bliver fjernet efter hver tandbørstning. Hvis det ikke hjælper efter en periode på ca. 2 uger, så få en tid hos os til en tandrensning og lidt information om hvordan du forbedre din mundhygiejne.

Behandling af tandkødsbetændelse

Ved behandling af tandkødsbetændelse fjerner vi tandsten og bakteriebelægninger. Herefter pudser vi dine tænder og fyldninger og til sidst giver vi dig en instruktion i hvordan du selv holder blødende tandkød fra døren ved hjælp af god og effektiv mundhygiejne hjemme hos dig selv.
Husk at supplere din tandbørstning med tandstikkere, små flaskerensere (interdental børster) eller tandtråd. En perfekt udført tandbørstning er nemlig desværre ikke nok til at fjerne alle de genstridige bakteriebelægninger mellem tænderne. Tandstikkere skal være trekantede i tværsnit og den brede ende vender du mod tandkødet.

Blødende tandkød og paradentose

Blødende tandkød bliver ofte omtalt i sammenhæng med paradentose. Det er der en god grund til, da tandkødsblødning og tandkødsbetændelse rent faktisk kan føre til den alvorlige tandsygdom paradentose.
Sagen er nemlig, at ubehandlet tandkødsbetændelse vil udvikle sig til paradentose senere hen. Det skal du undgå, da paradentose er en alvorlig lidelse, hvor du i sidste ende kan miste dine tænder.

De halvårlige tandlæge eftersyn og god tandpleje er ganske enkelt en fornuftig investering. Husk på begge og slip for både fysiske og økonomiske ubehagligheder fremover

Du bruger dine tænder hver eneste dag. Tænder er typisk både stærke og sunde fra naturens hånd, men naturligt nok kan de blive slidt af at tygge hyppigt, men de kan også blive angrebet af bakterier og syrer fra indholdet i den mad og drikke, du indtager dagligt livet igennem.

Tandpleje sikrer dine tænder fremover

Tandpleje er derfor noget af det vigtigste hvis du ønsker at beholde dine tænder livet igennem. Rengør dine tænder mindst to gange dagligt ved brug af tandtråd og tandbørste, Herudover bør du overholder dine halv årlige indkald til eftersyn, så tandplejeren og tandlægen kan holde øje med at dine tænder forbliver sunde og stærke.

Hvorfor gå til tandlæge eftersyn

Du bør gå til tandlægen og få undersøgt dine tænder hvert halve år. Ved de regelmæssige tandlæge eftersynklare tandlægen de akutte tandproblemer du måtte have, men vigtigst af alt, så sikrer de regelmæssige tandeftersyn dig mod at små problemer udvikler til store, dyre og graverende tandproblemer. Problemer der i værste tilfælde kan resultere i tab af tænder.

Sådan foregår tandlæge eftersynet

Ved et eftersyn tjekker din tandlæge ikke blot på tænderne, men ogsåtungen og mundslimhindentjekkes for evt. tegn på sygdomme, der ikke direkte har med tænderne at gøre. Tandlægen bruger ved eftersynet et mundspejl til at reflektere lys i mundhulen, for at se de tandoverflader, der ikke kan ses udefra. Dine gamle fyldninger bliver efterset for cariesangreb i kanterne og tandlægen kontrollerer din generelle mundhygiejne ved at føre en sonde ned langs tandkødskanten for eventuelle bakteriebelægninger. Hvis du bærer protese, kontrollerer tandlægen dens pasform i forhold til dine gummer og slimhindens udseende.

Eftersyn af protese

Har du helprotese, bør du få den og din slimhinde kontrolleret mindst en gang om året. Knoglen skrumper med tiden og protesenslides ved daglig brug, hvilket med tiden føre til at protesen løsner sig fra din slimhinde

Mange af os har prøvet det. Pludselig knækker der et stykke af en tand og tungen får travlt med at føle alle de nye skarpe og spidse kanter, der pludselig opstår i munden. Det er bestemt ikke behageligt, men tandlægen kan som regel klare problemet hurtigt

Knas! Lyden skurrer i ørerne hvis du er så uheldig at tygge i noget, der er så hårdt, at det knækker din tand. Måske er det en lille flig af en sten i et stykke brød, der ødelægger din ellers stærke sunde tand. Måske er det blot en lidt hård kerne, som er dråben, der får bægeret til at flyde over ved en svækket tand, så den knækker.

Her kan du knække din tand

Som nævnt er forskellige former tyggeskader årsagen til rigtig mange knækkede tænder, men der kan også ske brud på en tand ved slag. Ikke blot dem der kan opleves i en slåskamp, men også de slag du eksempelvis kan få ved et fald eller i en trafikulykke.

Derfor knækker tanden

En sund tand er som udgangspunkt stærk fra naturens hånd, og kan klare lidt af hvert. Der er dog en øvre grænse for hvor meget den kan stå for, hvis den pludselig bliver ramt af noget med stor kraft. Sker det, kan der opstå brud på tanden – hvis den da ikke bliver slået ud.

Chancen for at knække en tand, er naturligt nok større hvis den er svækket. At sidde med et stykke knækket tand i munden er typisk konsekvensen på en længere tids svækkelse af tanden. En tand kan for eksempel blive svækket efter en rodbehandling eller flere fyldninger (i særdeleshed sølvplomber).

De tænder du sætter på det hårdeste arbejde hver dag er også i risikogruppen. Det store tyggetryk slider nemlig på tænderne selvom de er stærke og konstrueret til at tygge din mad.

Forebyg brud på tænder

Du kan selv gøre noget for at undgå knækkede tænder. Har du sølvplomber (amalgam fyldninger) i en eller flere af dine tænder, så få dem hurtigst muligt skiftet til plastfyldninger. Har du en svag tand, kan det være, at du skal have en krone på den får at forhindre at skaden sker.

Dyrker du en actionpræget sport, hvor dine tænder kan komme til skade, så brug en tandbeskytter. Du kender dem sikkert fra kampsport som boksning, brydning og karate, men en tandbeskytter er også anbefalelsesværdig i andre sportsgrene – som fodbold, vandpolo, rugby, rulleskøjteløb, squash, håndbold, ishockey, basketball og ridning.
Skærer du tænder, slider du også på dem. Det kan i sidste ende resultere i brud på tænderne. Her er løsningen en bideskinne, der forhindrer at du presser og skærer tænder.

Er tanden først knækket

Har du knækket et stykke af din tand så kontakt din tandlæge hurtigt

Har du det stykke af tanden der er knækket af, så medbring det. Under transporten til tandlægen er det bedst hvis du opbevarer stykket i munden, i vand eller mælk. Måske kan det anvendes til reparation af din tand. Har du ikke tand stykket, så har vi naturligvis mulighed for at genskabe tanden til dens oprindelige form.

Med lidt god vilje kan lasersværd og kampen mellem det gode og onde i Star Wars omsættes til tandlægeverdenen. Her vinder den gode tandlæge over den onde paradentose

Til visse behandlinger kan det være en fordel at bruge laser. Vi vil her prøve at give dig et indblik i hvilke behandlinger det drejer sig om og hvilke fordele, vi mener laseren har i forhold til den mere almindelige behandling. Det er ikke alle tandlægeklinikker, der råder over laserudstyr til tandbehandlinger og meningerne er mange, men her på klinikken har vi gennem vores mange årige arbejde med laserteknologien set en klar fordel i at kunne give vores patienter en mere behagelig oplevelse når de er til tandlæge.

Laser til paradentose behandling

Parodontose er en alvorlig tandsygdom. Den angriber dit tandkød, tandknogle og resulterer i at dine tænder bliver løse og falder ud, hvis du ikke får dem paradentosebehandlet. Så enkelt er det desværre.

Vi har heldigvis gode erfaringer i at få bugt med paradentoser. Det skyldes ikke mindst vores brug af laser i paradentosebehandlinger. Laser er ganske enkelt fantastisk i kampen mod dette tandproblem. Det specielle laserlys kan nemlig nå frem til de bakterier, der gemmer sig dybt nede i dine tandkødslommer og bekæmpe dem. Uden brug af laser ville det være særdeles svært – for ikke at sige umuligt – for tandlægen og tandplejeren at komme helt ned og få bugt med alle bakterierne.

At laser er så effektiv mod paradentose, er dog ikke den eneste fordel. Den er også mindre smertefuld end andre paradentose behandlingsformer. I mange tilfælde kan vores paradentosebehandling således gennemføres med mindre eller slet ingen bedøvelse af dig.

Sådan foregår det:

Laseren er en tynd glasfiber tråd, der nænsomt føres til bunds i tandkødslommerne i aktiveret tilstand. Laserlyset sprænger her bakterierne, så de ikke har mulighed for at formere sig nede i dine tandkødslommer.

Fordele ved laserbehandlinger

  • Effektivitet i paradentosebekæmpelse
  • Laseren arbejder skånsomt og præcist
  • Laseren steriliserer og nedsætter risikoen for infektioner
  • Laseren reducerer blødning
  • Ved brug af laser til kirurgiske indgreb er det ofte unødvendigt at sy såret
  • Laseren giver mindre dannelse af ar
  • Mindre hævelser og færre smerter efter operative indgreb

Laser behandlingsområder

Der er næsten ingen begrænsninger i forhold til, hvad laser kan anvende til. På vores tandlægeklinik i Hillerød benytter vi primært laser til behandling af paradentose.
Vi kan herudover bl.a. anvende laser i forbindelse med:

  • Fjernelse af visdomstænder
  • Implantatbehandlinger og øvrige kirurgiske indgreb
  • Rodbehandling
  • Behandling af betændelser som f.eks. herpes og tryksår efter proteser

Farver kan være festlige og flotte, men ikke når det kommer til tænder. De skal helst gerne være flotte hvide og fremstå naturlige. Er du ked af dine misfarvede tænder, så gør noget ved problemet

Misfarvede tænder skæmmer dit udseende, hæmmer din lyst til at smile og har derfor typisk en negativ effekt på dit selvværd. Misfarvningerne kan forekomme i flere varianter. Her er de mest udbredte

Gule tænder

Gule tænder kommer med alderen, hvor dannelsen af dentin fortsætter op igennem voksenlivet. Da dentin er gul eller gullig, giver det en farvemæssig ændring af dine tænder, der således får et mere og mere gulligt skær med årene. Ofte er hjørnetænderne mere gullige end dine fortænder. Gule tænder kan også komme af rygning eller slid på emaljen.

Blå/sorte tænder

Tænder med et blåsort misfarvet skær skyldes ofte gamle sølvplomber – de såkaldte amalgam fyldninger. Sølvplomber bliver sorte med tiden, hvilket ofte medfører, at tanden får et blåsort udseende.

Rodbehandlinger kan desværre også medføre at tanden bliver misfarvet med tiden. Det skyldes, at jernet fra den døde nerve træder ud i tandvævet og får den til at fremstå blålig.

Brune tænder

Er farvenuancen på dine misfarvede tænder mere ovre i det brunlige, skyldes det som regel huller i tænderne eller begyndende huller i tænderne.

Årsager til misfarvede tænder

Du kan fra naturens side havde gule eller mørke tænder. Det er ikke fair, men heldigvis findes der i dag en række måder, at tackle problemet på. En af de mest populære er at få bleget tænder.
Dårlig mundhygiejne er en af hovedårsagerne til misfarvede tænder. Sjælden eller dårligt udført tandbørstning resulterer både i gule tænder og mange andre tandproblemer.

Ikke overraskende kan forskellige mad og drikkevarer medvirke til misfarvning af dine tænder. Nogle af de værste er kaffe og the. Tobaksrygning kan selvfølgelig også give gule og misfarvet tænder.

Behandling af misfarvede tænder

Når vi har fundet frem til årsagen til misfarvningen, skal vi i gang med selve behandlingen, så dine tænder bliver pæne hvide igen.

Det du indledningsvis selv kan gøre er

Børste tænder to gange dagligt og bruge tandtråd hyppigt
Undgå tobak og kaffe.

Det vi kan gøre for dig

Give dig en grundig tandrensning
Give dig en effektiv og sikker tandblegning
Behandle dine tænder med porcelænsfacader såfremt tandblegning ikke kan fjerne misfarvningen

Har du sølvfyldninger, siver der gennem tiden giftigt tungmetal ud til resten af din krop. Problemet klares ved at udskifte sølvfyldningerne med plastfyldninger, som også er langt flottere.

Fyldninger – eller plomber som de også kaldes – anvendes når vi skal lukke en åbning i en tand. Plombering er allermest udbredt i forbindelse med behandling af huller i tænder.

Plast fyldninger

På vores klinik anvender vi udelukkende plast til fyldning af huller i tænder. Det er der ikke mindre end tre årsager til: en funktionel, en kosmetisk og en sundhedsmæssig:

  • Plast er et stærkt materiale, som kan klare de store tyggepåvirkninger, du udsætter dine tænder for hver evig eneste dag.
  • Plast kan formes og farves nøjagtig som dine egne tænder. Det giver behandlede tænder et så naturtro udseende, at det nærmest er umuligt at se forskellen på en plomberet og en ikke plomberet tand i din mund.
  • Men det er ikke den eneste årsag til at vi anvender plast til vores fyldninger. Plast er til forskel fra andre fyldningsmaterialer overhovedet ikke skadelig for kroppen.

De billige stærke sølvfyldninger

Vi skal ikke så mange år tilbage før det var ganske almindeligt, at enhver tandlæge brugte sølv til plomberinger/fyldninger. Sølv var et billigt og stærkt materiale, som tandlæger havde gjort brug af gennem generationer.

Giftige sølvfyldninger

Du får ikke os til at lave en fyldning i din tand med sølv – eller amalgam som det også kaldes. Vi sammenligner nemlig sølvfyldninger med gift for kroppen. Det gør vi fordi sølv, der anvendes til fyldninger indeholder kviksølv, som med tiden udskilles fra fyldningen og optages af din krop.
Kviksølv er et såkaldt tungmetal og særdeles giftigt for din krop.

Må man anvende sølvfyldninger i Danmark

Ja det må man faktisk godt. Det er fortsat tilladt at bruge amalgam i de blivende tænder og nogle tandlæger praktiserer stadig brugen heraf. Her på klinikken har vi valgt at sætte din sundhed og sikkerhed højest, så vi følger den udvikling og forskning der advarer mod sølv og amalgam til fyldninger.

Giftige dampe fra sølvplomber

Vi anbefaler, at du får fjernet alle dine sølvplomber og erstattet dem med plastfyldninger, der kan formes og farves som dine egne naturlige tænder. Både på grund af sundhedsfarven ved sølvets kviksølv, men også fordi dine sølvplomber misskæmmet dine tænders udseende. Sølv er mørkt i forhold til dine egne tænder – og hvad værre er. Det bliver nærmest sort med tiden. Ikke et kønt syn når du åbner munden.

Ved fjernelsen af sølvplomber opstår der imidlertid også giftige dampe. Det er derfor vgtigt, at du vælger at få dem fjernet hos en tandlæge, der har det rette udstyr og har tænkt på din sikkerhed som patient.

Sikker fjernelse af sølvplomber

Vi er én af de absolut mest sikre tandklinikker i hele Danmark til fjernelse af sølvplomber/amalgamfyldninger. Vi lægger stor vægt på, at fjernelsen af gamle sølvplomber sker under sikre forhold. Både for dig og os.

Herunder kan du læse om nogle af de mange tiltag, vi har gjort til sikker fjernelse af sølvplomber:

Vores klinik indrettet til at håndtere de giftige dampe, der opstår under behandlingen. Vi anvender altid maske, mundbind og handsker og du vil som patient få kultabletter – både før og efter behandlingen. Kultabletter mindsker nemlig risikoen for at du optager eventuelle amalgamrester i kroppen.
Vi har også fået klinikken udstyret med et stort og avanceret ventilationsanlæg, der udskifter luften i behandlingsrummet flere gange i timen. Det betyder, at alle de giftige dampe bliver hurtigt fjernet.
Vi benytter specielle clean-up sug for effektivt at mindske udslippet af amalgam rester.
Under behandlingen får du en maske med rent luft, så du ikke indånder giftige dampe, når vi fjerner dine amalgam fyldninger.

Har du skæve tænder, så kan de heldigvis rettes og dermed blive flotte lige. Du kan også få rettet skæve tænder som voksen

Mange mennesker har skæve tænder. Er du en af dem, kan du heldigvis få dem rettet med et flot resultat til følge. Du kan læse mere om tandregulering af skæve tænder her på hjemmesiden.

Skæve tænder et kosmetisk problem

Mange mennesker har skæve tænder i mere eller mindre grad. For nogle er det et rigtig stort problem, som endda kan gå ud over selvtilliden. Skæve fortænder er desværre ikke en tandydelse, som Den Offentlige Sygesikring giver tilskud.
I vore dage er en uheldig tandstilling og skæve tænder et større problem end i gamle dage, hvor vi mennesker ikke gik så højt op i vores udseende, som det er tilfældet i dag.

Årsag til skæve tænder

Har du skæve tænder, kan det skyldes en række forskellige ting. Her er nogle af dem:

  • Skæve tænder kan være arveligt betinget
  • Skæve tænder kan opstå på grund af uvaner – eksempelvis suttevaner
  • Sygdom i over- og/eller underkæben
  • Skæve tænder kan være forårsaget af en ulykke – eksempelvis en trafikulykke
  • Pladsmangel i tandsættet – ved for mange tænder, for store tænder eller for lille kæbe
  • For megen plads i tandsættet – ved manglende tænder opstår der store mellemrum
  • Misplacerede tænder der er drejet i kæben
  • Skæve tænder forårsaget af dårlige og/eller unormale tygge- og bidevaner
  • Misdannede tænder

Lider du af smerter i nakken og hovedpine, så har du måske brug for en tandlæge. Ja, det lyder underligt, men det er ikke desto mindre sandt, at et skævt bid kan give smerter rundt omkring i kroppen fjernt fra mund og tænder

Hvis du tygger skævt, skærer tænder eller hyppigt bider dig i læben dagen i gennem, kan du få problemer i dine tyggemuskler, som kan forgrene sig til spændinger helt andre steder i kroppen. På samme måde som en forstuvet fod kan resultere i hoftesmerter, da man med sin holdning og gang forsøger at kompensere for den smertende fod og derved opnår et vrid i hoften.

Årsager til et skævt bid

Du kan bide skævt hvis dine tænder vokser asymmetrisk, hvilket visdomstænder som regel gør. Fyldninger, kroner og tandbroer kan også være årsagen til dit skæve bid hvis tilpasningen af dem ikke er optimal.

Uforklarlige smerter

Går du rundt med spændingshovedpine eller smerter, som ikke kan forklares eller fjernes af din læge, kiropraktor, fysioterapeut, eller neurolog kan det være du har et skævt bid – også selv om det ikke kan ses med det blotte øje.

Hvis du har mistanke om det, så er du velkommen til at få det undersøgt hos os. Vi er specialister i at få bugt med den slags problemer eksempelvis ved brug af en bidskinne og tandretning, som du kan læse mere.

Ifølge et gammelt mundheld kan en god ting ikke gøres for ofte. Som nu med tandbørstning

Morgen og aften bør du børste dine tænder som minimum. Har du også tid og mulighed for det efter frokosten, er det endnu bedre

Vi har disse råd når det kommer til valg af tandbørste og børstning af dine tænder

  • Tandbørsten må hellere være for lille end for stor
  • Tandbørsten skal gerne være blød
  • Tandbørstningen skal foregå med gnubbebevægelser
  • Børn skal have hjælp til tandbørstningen til omkring 3-4. klasse

Sådan børster du dine tænder

Placer tandbørsten på grænsen mellem tænder og tandkød. Børst dine tænder med små roterende gnubbebevægelser. Børst 6-10 cirkler på hver tand. Husk også at massere tandkødet ved at børste på det.

Tandbørstningen skal være systematisk. Start det samme sted hver gang du børster dine tænder. Børst altid både ydersider og indersider og til sidst tyggefladerne. Vær særlig opmærksom på at rengøre dine bagerste tænder. Det er oftest disse bagerste tænder, der ikke bliver børstet så grundigt, fordi de typisk er sværere at komme ind til med tandbørsten. Med tungen kan du fornemme om tænderne er blevet glatte, eller om der stadig sidder aflejringer og madrester på tænderne og langs tandkødet.

Hjælp til tandbørstning

Vil du være sikker på om din tandbørstning er god og grundig nok, så kan du bruge et lille trick. På apoteket og i Matas kan du købe nogle indfarvningstabletter. Dem skal du tygge og fordele i munden efter du har børstet tænder.

Når du skyller munden i vand og spytter resterne ud vil du opdage, at dine tænder er blevet farvet der hvor du ikke har børste grundigt nok. Farvestoffet fra tabletterne bliver nemlig fastgjort i madrester og plak der sidder tilbage efter din tandbørstning.

Almindelig tandbørste eller el tandbørste

Det er ikke afgørende om du anvender el tandbørste eller en almindelig tandbørste. Det vigtigste er, at dine tænder bliver rengjorte, så du undgår huller i tænderne og andre tandproblemer.

En el-tandbørste kan være nemmere at betjene end en almindelig gammeldags tandbørste, hvis din finmotorik ikke er så god. Vælger du en el tandbørste, så vær opmærksom på rotationshastigheden. Den skal gerne være så høj som mulig.